سیو ولو

شیر اطمینان ( سیفتی ولو safety valve ) بر روی مخازن تحت فشار سیلات قرار دارند استفاده میشوند و برای جلوگیری از فشار بیش ازندازه تعرف شده در مخازن بکار گرفته میشوند.

این محصول در صنایع نفت و گاز ، پتروشیمی و تولیدی کاربرد بسیاری دارند. این نوع تجهیز از قرار گرفتن لوله ها، شیرآلات، مخازن تحت فشار و… در شرایط فشاری بیش از فشار طراحی ممانعت به عمل می آورد. استـاندارد API 520 به بررسی نحوه انتخاب، محاسبه سایزینگ، نحوه نصب تجهیزات فشار شکن در پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی می پردازد. طبق همین استاندارد یک شیر اطمینان شیری است که توسط یک فنر بسته شده است و با رسیدن فشار پشت شیر به یک فشار استاتیکی مشخص عمل کرده و به سرعت باز می شود .

شیرهایی که روی منابع و دستگا ه های محتوی مایع نصب می شوند بنام relief valveنامیده می شوند . شیرهایی که بر روی منابع و دستگاه های محتوی گاز و مایع نصب می شوند و بنام safety relief valve نامیده می شوند .

نحوه عمکرد این تجهیزات باینصوت میباشد که زمانیکه فشارسیستم بیش از حد (ماکزیمم فشار) مجاز باشد سیال بروی دیسک درون شیر فشار وارد کرده و دیسک باعث میشود، فنری که شیر را بسته نگه میدارد را به سمت بالا حرکت کند و مسیر تخلیه باز شود.

در صنعت، مخازن تحت فشار بايستي بوسيله دريچه اطمينان محافظت شوند. دريچه هاي اطمينان را بايد طوري انتخاب كرد كه در صورت بهم خوردن تعادل در فشار مخزن، شير اطمينان باز شده و مقاديري اضافي مايع يا گاز را خارج كند. در مواردي كه فشار علاوه بر امكان بهم خوردن تعادل در شرايط كاري در معرض خطرات آتش سوزي و يا انفجار نيز هستند بايد اين شيرها طوري انتخاب شوند كه نه فقط در فشار معيني باز گردند بلكه ظرفيت آنرا را داشته باشند تا مقدار زيادي مايع يا گاز داخل مخزن را كه در اثر حرارت تغيير حالت داده است را به خارج منتقل كنند. شيرهاي اطمينان در فشاري در حدود 10% بيش از فشاري كه مخزن بايد نگه دارد و يا درحدود بالاترين فشاري كه مخزن مي تواند تحمل كند طراحي مي شوند. در مخازن ضد انفجار ،فشار مخزن نبايد از 20% فشار طراحي بالاتر برود. شيرهاي اطمينان به عنوان وسيله اي مناسب جهت جلوگيري از ازدياد فشار ناگهاني در موتورخانه ها، كارخانه ها و بطور كلي انواع سايت-هاي صنعتي و براي انواع سيالات از قبيل گاز، بخار، آب و يا هواي فشرده استفاده مي گردند. محدوديت فشار در اينگونه كاربردها معمولاً ناشي از فشار قابل تحمل تجهيزات، لوله ها و دستگاه-ها و يا محصولات توليدي و همچنين مسائل مرتبط با حفظ ايمني افراد مي باشد كه اصطلاحاً به محدوده فشار كاركرد امن ( Safe perating limits for pressure ) و يا SOL/P معروف است. نحوه باز شدن شيرهاي اطمينان و مشخصات كاري آنها ارتباط مستقيم با نحوه طراحي قطعات داخلي شير دارد. در اغلب موارد اين طراحي بگونه اي انجام مي گيرد كه پس از شروع باز شدن شير اطمينان در اثر ازدياد فشار، در اثر خاصيت ( POP Action ) اين عمل به سرعت تشديد شده تا زماني كه شير كاملاً باز گردد.

شيرهاي اطمينان بوسيله آزاد كردن مقداري از سيال به واحد ) يا به درون خطوط) عمليات ايمن سازي را انجام مي دهند. شيرهاي فشار در جاهائيكه حداكثر فشار كاري بوجود مي آيند نصب مي گردند. درسيستم هاي توليد بخار، شيرهاي اطمينان براي جلوگيري از افزايش فشار بر روي بويلرها نصب مي گردند

در ارتباط با شيرهاي اطمينان لازم است كه با اصطلاحاتي در اين زمينه آشنا شويم

Over Pressure ( بالاترين فشار )

فشاري است كه شيراطمينان در وضعيت كاملاً باز قرار مي گيرد و حداكثر ظرفيت تخليه خود را دارا مي باشد. واضح است كه اين فشار بالاتر از فشار نقطه تنظيم ( Set pressure ) مي باشد و مقدار آن با توجه به كاربردها و استانداردهاي مختلف، متفاوت مي باشد. استاندارد BS 5500 اين مقدار اختلاف فشار را در مورد سيستم هاي بخار و گاز برابر حداكثر 10% درصد فشار تنظيمي شير اطمينان در نظر مي گيرد. شيرهاي اطمينان در فرآيندهاي كه ممكن است در اثر ازدياد فشار به محصول و يا تجهيزات خسارتي وارد شود از بروز اين خسارات جلوگيري مي كنند.

Blow Down (پايين ترين فشار )

مقدار اختلاف فشار پايين تر از نقطه تنظيم شير اطمينان است كه جهت بسته شدن كامل و محكم شير اطمينان پس از باز شدن و سپس برگشت سيستم به فشار عادي مورد احتياج مي باشد.اين پارامتر بهReset Differential نيز معروف است. ميزانBlow down نيز طبق استاندارد مذكور حدود10% مي باشد.مقادير Over pressure و Blow down بسته به نوع سيستم انتخاب طراح متغيير بوده و بطور مثال مي تواند به ترتيب 3% و 4 % انتخاب گردند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.